Hirdetés

A 2. típusú cukorbetegség (diabétesz) népbetegség az egész fejlett világban. Ez a szénhidrát-anyagcsere zavar leginkább a nem megfelelő táplálkozástól és a mozgáshiánytól alakul ki. Nem véletlen, hogy azokban az országokban, ahol nagyon sok lisztes, cukros ételt fogyasztanak, még több a cukorbeteg, mint máshol. Ilyenek például Egyiptom vagy az Egyesült Államok, ahol rengeteg sütemény, desszert kerül az asztalra napi szinten
Alapvetően két féle cukorbetegség létezik. Az I. típusú cukorbetegség, ami gyerekkorban, vagy kamaszkorban kezdődik, ezért ifjúkori diabétesznek is hívják. A cukrosok 90-95 százaléka azonban a II. típusú cukorbetegségtől szenved, amely általában 45-50 éves kor után jelenik meg, bár előbb is előfordulhat.

maxresdefault

Az idősebb embereknél a leggyakoribb: jellemzően a 70-en felüliek 15 százaléka érintett.
A II. típusú cukorbajra igaz, hogy a hasnyálmirigy elegendő inzulin hormont állít elő, ám a szervezet érzéketlenné válik ezzel szemben, így az inzulin nem képes a megfelelő glükózfelvételre rávenni a sejteket. Ahhoz, hogy az egészséges vércukorszint megmaradjon, a test egyre nagyobb mennyiségű inzulint termel, végül a hasnyálmirigy tönkremegy a túlzott munkában, és előbb-utóbb nem tud elég inzulint előállítani.

Hirdetés

A cukorbetegséget az egyik ember nem a másiktól kapja, nem terjed. Nincs olyan diagnózis jelenleg, amivel megfelelően előre lehetne jelezni a későbbi cukorbetegség kialakulását, vannak azonban bizonyos faktorok, amelyekről ismert, hogy mindenképpen növelik a cukorbetegség kockázatát. Ezek leginkább az életmódban keresendők, de a dibétesz mindkét fajtája esetén szerepet játszanak genetikus tényezők is.

A 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát a Findrisk kérdőív kitöltésével előrevetíthetjük. A Finnországban kitalált egyszerű módszer segítségével megtudhatjuk, hogy melyik kockázati csoportba vagyunk sorolhatóak. A Findrisk kockázatalapú szűrés kérdőív a Magyar Diabétesz Társaság szerint képes a népesség hatékony és olcsó szűrésére.

Az alábbi 14 korai tünetre kell figyelni!

– Szájszárazság

– gyakori szomjúság

– gyomorbántalmak

– Erekciós zavarok

– Lassú sebgyógyulás

– Gyakori éhség

– Száraz, viszkető bőr

– Gyakrabban vizelés és vizelési inger éjjel

– koncentrálási nehézség

– idegrendszeri problémák

– Romló látás

– Visszatérő fertőzések

– Hasi zsír megnövekedése / súlygyarapodás

– Fáradékonyság

Facebook Hozzászólások

Hirdetés14 korai tünet, ami azt mutatja, az egekben a vércukrod, és nem is tudsz róla
error: Content is protected !!