Hirdetés

Nincs olyan ember, aki ne tapasztalta volna meg a szájszárazságot legalább egyszer életében. A jelenség, másik nevén xerostomia, időről időre előfordulhat és kiváltó tényezője nagyon sok minden lehet. Nem csak az ajkakat, de a szájüreget és a torkot is érintheti, és szörnyű szomjúságot okozhat. 

Lássuk, mégis mi lehet az oka?

Nem megfelelő hidratáltság

Ez elsőszámú ok a nyáltermelődés csökkenése. Az életkor előrehaladtával a nyálmirigyek nem működnek megfelelően, ennek eredményeképpen a hidratáltság mértéke is csökken, és több vízfogyasztásra van szükség.

Életmód

Azon kívül, hogy mennyi vizet fogyasztasz, a dolog nagyban függ az egyéb életmódbeli szokásoktól. Például a gyakori alkohol fogyasztás és a koffein tartalmú italok fogyasztása is képes dehidratálni a szervezetet. Ha ezt nem pótoljuk, annak szájszárazság és fejfájás lehet az eredménye. A napi átlagosan 1,5 liter vizet mindenkinek meg kellene innia, hogy a szervezete megfelelően hidratált legyen.

Hirdetés

Gyógyszerek

Egyes gyógyszerek szintén okozhatnak szájszárazságot és általánosságban dehidratálhatják az egész szervezetet. Ide tartoznak a fájdalomcsillapítók, az antidepresszánsok és az antihisztaminok. Ezek mellé az orvos azt tanácsolja, hogy fogyassz sok vizet, de te is mindig olvasd el a betegtájékoztatót, ha gyógyszert kezdesz el szedni.

Krónikus betegségek

Bizonyos krónikus betegségek, mint például a cukorbetegség és a vesebetegség és a veseelégtelenság szintén kiválthatják a száj szárazságát.

Szorongás

Meglepőnek tűnhet, de a szorongás ideiglenes dehidratáltsághoz vezethet és szájszárazsággal társulhat. Ennek elkerülése érdekében fogyassz jóval több vizet a szokásosnál és lazíts minél többet.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy általános egészséged megőrzése érdekben igyál minél több tiszta, szűrt vizet!

tudasfaja.com

Facebook Hozzászólások

HirdetésMindig száraz a szád? Komoly betegséget jelezhet, ne vedd könnyen!
error: Content is protected !!