Hirdetés

 

143810_2

„Az állaga nem annyira roppanós, mint más linzereknek, puhább, nem törik szét a süti, ha beleharapsz. És persze benne van gyerekkorom íze.”

Hirdetés

Hirdetés

Hozzávalók:

a tésztához:

2 tojás

2 tojássárgája

40 dkg cukor

80 dkg vaj

2 vaníliás cukor

2 citrom héja és leve

1 nagy csipet só

1 kg liszt + a nyújtáshoz

1 csomag sütőpor

díszíteni, tölteni:

dióbél

porcukor

Nutella

szórócukor

lekvár

csokoládé (+olaj)

1 tojás

Elkészítés:

Elég nagy edény kell hozzá, a sima konyhai tál kicsi lesz!

A tojásokat összekeverjük a vajjal és a cukorral, majd addig keverjük géppel, amíg a cukor teljesen felolvad. Ekkor hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a citromok héját és levét és a sót, és ismét simára keverjük. Ráöntjük a lisztet és a sütőport, ezt is géppel elkeverjük. Amikor kezdene összeállni, lekapcsoljuk a gépet és kézzel egyneművé gyúrjuk. Elég ragacsos marad, de így jó. (Itt jegyezném meg, hogy hűtőben a tészta több napig eláll, sőt, fagyasztani is lehet, ha nincs kedvünk az egészet kisütni.)

Kiveszünk belőle egy darabot, enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, amíg kezelhető állagú lesz, majd 2-3 mm-esre nyújtjuk. 170 fokos sütőben kb. 10 perc alatt sütjük.

A dediféle dióslekvároshoz:

virágalakú kb. 4 cm-es formával kiszúrjuk, az egyik felét megkenjük tojással, majd megszórjuk cukros, darált dióval, sütőpapíros tepsiben megsütjük. Nem kell, hogy teljesen kemény legyen, hűlés közben még szárad, keményedik. Ezután baracklekvárral egymáshoz ragasztjuk őket.

A nutellás szívekhez:

a tésztából 5 cm-es szíves kiszúróval darabokat szaggatunk. A felének a közepét is kiszúrjuk egy kisebb formával. Minden darabot (a szívecskéket is) megsütjük, kihűtjük.

A teli szíveket megkenjük Nutellával, hozzátapasztjuk az üreseket. A középső részt megszórjuk színes cukorral.

A linzerhez:

egy nagy virágalakú kiszúróval szaggatjuk ki a mintákat, a felének a közepét is kiszúrjuk, megsütjük, kihűtjük. A sütik közepére teszünk egy pötty lekvárt, ráillesztjük a másikat. Ízlés szerint porcukorral is megszórhatjuk.

A csokis csillagokhoz: a tésztából csillagokat szaggatunk, megsütjük, kihűtjük. Vízgőz felett csokit olvasztunk egy üstben, a csillagok egyik felét megmártjuk benne, rögtön szórunk rá kevés dekorcukrot. Alufóliára téve megvárjuk, míg megszilárdul.

Az islerhez:

a tésztából korongokat szaggatunk, megsütjük, kihűtjük. Piros színű lekvárral egymáshoz ragasztunk kettőt-kettőt. A csokit gőz fölött ismét megolvasztjuk, hozzákeverünk kevés olajat. Megmártjuk benne a lekváros sütiket, alufóliára téve megvárjuk, míg megkeményedik a máz.

(Nálam a tálon csak megcsorgatva van a csokival, mert a lekvár nem volt olyan sűrű, hogy összetapadjon és meg tudjam mártani).

A maradékhoz:

a kimaradt darabokat és a szívek közepét simán megcsorgatjuk a maradék olajos csokival.

Facebook Hozzászólások

Hirdetés



1 linzer tésztából 6 féle süti! Hetekig eláll, már most megsütheted
error: Content is protected !!