Hirdetés
A ZSERBÓ AZ EGYIK LEGKÖZKEDVELTEBB SÜTEMÉNYÜNK, AMIT AZ ÜNNEPEK ALKALMÁVAL NAGYON SOKAN EL IS KÉSZÍTENEK.
Vannak, akik szeretnek az ízekkel és a különféle receptekkel próbálkozni, de akadnak olyanok is, akik egy régi, jól bevált receptet követnek évről-évre.
A zserbó igazi titka azonban minden receptről hiányzik, ezért sok háziasszony nem is ismeri, de mi most eláruljuk!
Az eredeti receptet névadója, a svájci származású Gerbaud Emil cukrász álmodta meg, aki bejárva Angliát, Franciaországot, Németországot, Franciaországot, végül Kugler Henrik hívására 1884-ben Budapesten telepedett le, hogy az előkelő belvárosi cukrászda vezetését átvegye. Az akkori Gizella téren (ma Vörösmarty tér) működő cukrászda az „elegáns világ találkozóhelyének” számított, így Kugler ennek megfelelően egy világlátott, újításokra nyitott, vérbeli cukrászembert keresett – és talált meg Gerbaud Emil személyében.
Hirdetés
ÍME A TITOK!
A tapasztalat azt mutatja, hogy a tökéletes zserbó nem vajjal, hanem zsírral készül, amitől sokkal lágyabb, omlósabb és puhább lesz a tésztája. Ez lehet nosztalgia – mivel nagymamáink is így csinálták – vagy egyszerűen csak így jobbak a sütemények.
A rétes, a kelt tészták, sőt, egyes omlós tészták is kívánják a zsírt, ha még nem próbálták, először csak a vajmennyiség felét cseréljék zsírra. Az eredmény omlós, gyorsan puhuló tészta lesz, a kelt tészták pedig puhábbak maradnak.
A zserbót eredetileg élesztős omlós tésztából készítik, a szakácskönyvek és az internet is ezekkel a receptekkel van elárasztva. Ez a verzió is jó, az a fontos, hogy a tésztát nagyon vékonyra nyújtsuk, és ne kezdjük keleszteni betöltés előtt, különben levegős, pufi, nem zserbós, inkább kalácsos süteményünk lesz.
ÍME AZ OMLÓS (KÖZKEDVELTEBB) ZSERBÓ RECEPTJE!
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg zsír (vagy vaj)
- 10 dkg porcukor
- 2 tojás
- 40 dkg baracklekvár
- 15 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 ek vaj
Elkészítés:
A lisztet elmorzsolom a zsírral, hozzáadom a porcukrot, majd a két tojással gyorsan összedolgozom. Három részre osztom, 20 percig hagyom pihenni.
A tészta egyik harmadát vékonyra nyújtom, a tepsi aljára fektetem. Megkenem a lekvár felével, és megszórom a porcukorral elkevert dió felével. Újabb réteg vékony tészta következik, a maradék lekvár, majd a diós szórás. Végül befedem az utolsó tésztalappal, hústűvel átszurkálom a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütöm.
Kihűlés után a vajjal felolvasztott csokoládéval bevonom a tetejét. Csak akkor szeletelem, amikor a csokoládé megszilárdult. Másnap, sőt harmadnap a legfinomabb
tudasfaja.com
Hirdetés
More from my site
AZ UNDORÍTÓ ALAK MÁR VETTE VOLNA EL A KISFIÚ PÉNZÉT, AMIKOR HIRTELEN OTT TERMETT EGY ANYUKA! BÁRKI PÉLDÁT VEHETNE RÓLA:
Szécsi Pál és Domján Edit csak csúsztak lefelé
Két mag keveréke: nincs több parazita, lerakódott zsír és méreganyag
Holtan találták a 44 éves zenészt, erre senki sem számított
Évek óta kellemetlen problémával küzd Evelin! Most ezt mondta az orvosa!
A Bikát elárulják, az Ikreknek hazudnak, és ez még nem minden…