Hirdetés

A Harvard egyetem egyik professzora azt állítja, hogy a kókuszzsír nem szuperélelmiszer, hanem egyenesen méreg, rákot okoz. Az állítást több kardiológus is támadta, óriási vita alakult ki a témában – írja a DailyMail.

Dr. Karin Michels, a Harvard egyetem professzora azt állítja, hogy a kókuszolaj és a kókuszzsír a lehető legrosszabb élelmiszer, amit fogyaszthatunk. Szerinte a zsír is egészségesebb, hiszen abban csak 39 százalék a telített zsírsavak aránya, míg a kókuszolajban 89 százalék (a vajban 63 százalék). A kókuszzsír nagyon rossz hatással van az LDL koleszterinre, sőt, gátolhatja a véráramlást az agyban. Ösztrogéntartalma miatt pedig egyes dagantok kialakulásában is szerepet játszhat.

Rákkeltő a kókuszzsír?FORRÁS: THINSKTOCK

Ezzel szemben Dr. Aseem Malhotra brit kardiológus hamisnak nevezte Michels elméletét. Saját kutatására hivatkozott, amelyben azt vizsgálta, milyen hatással van a szervezetre a vaj, a kókuszolaj és az olívaolaj. A vajfogyasztóknál 10 százalékkal emelkedett a “rossz” LDL koleszterin szintje, míg a másik kettő zsiradék esetében nem változott. A “jó” HDL koleszterin szintje a vaj és az olívaolaj hatására 5 százalékot, a kókuszzsír hatására 15 százalékot emelkedett. Ez pedig nagyon jó a szervezet számára. Olyan kutatásokat is idézett a kardiológus, amik azt igazolják, hogy a kókuszolajnak zsírégető hatása is van.

Hirdetés

Mindkét orvosnak több támogatója akadt, így heves vita alakult ki az orvostársadalomban. Abban azonban minden szakember egyetért, hogy többféle zsiradékot kell fogyasztanunk, hogy egészségesek maradjunk, érdemes a változatosságra törekedni. A transz-zsírsavakat kerülni kell, ezek találhatók meg a nassolnivalókban, a keményített növényi zsiradékokban és a gyári péksüteményekben.

life.hu

Facebook Hozzászólások

HirdetésRákot okoz a szuperélelmiszernek kikiáltott kókuszzsír?
error: Content is protected !!