Hirdetés

Bármennyire is bizarrul hangzik, a temetkezésnek ugyanúgy megvannak a maga trendjei, mint minden másnak – még ha picit nehezebben is változnak.

Azt hinnénk, a temetkezés egy olyan dolog, ami alapjaiban nem sokat változik az évek, évszázadok során. Azonban észre kell vennünk, ugyanúgy, mint az élet minden területén, itt is vannak trendek. A Metro Barry Floyd temetkezési vállalkozó segítségével összeszedte az idei év legjelentősebb nemzetközi trendjeit a témában. Ki tudja, talán hamarosan már hazánkban is elterjednek…

1. Viszlát, fekete

Hirdetés

Egyre gyakoribb – főleg fiatalabb elhunytak esetében – hogy a család azt kéri a gyászolóktól, hogy fekete ruha helyett olyan öltözéket válasszanak, ami az elhunythoz köthető. Lehet ez a kedvenc focicsapatának a színe, egy szín, amit nagyon szeretett, de sokan pusztán azt szeretnék, hogy a temetés afféle örömteli megemlékezés legyen, mintsem gyász.

2. A technológia közbeszól

Noha hazánkban még nem annyira egyértelmű, de a briteknél vagy az Egyesült Államokban már egész sok privát eseményt – akár esküvőket vagy temetéseket is – közvetítenek élőben akár Skype-on vagy Instagramon is.

3. Ajándékok

Egyre nagyobb divat valami kis ajándékot adni a gyászoló családnak a temetések során. Természetesen ne gondoljunk semmi harsányra (pláne ne utalványokra vagy pénzre!), sokkal inkább valami kis, személyes dologra az elhunyttal kapcsolatban.

4. Alternatív temetések

Egyre divatosabb a “bio-gyász” – a környezettudatosság ugyanis a temetkezéseknél is megjelenik, nem csak a mindennapokban. Sok temetkezési vállalat kínál öko-temetést, például egy erdőben, de a koporsóválasztásnál is egyre fontosabb, hogy a fa fenntartható forrásból származzon.

5. Szokatlan szállítóeszközök

Van, aki nem ragaszkodik a klasszikus halottaskocsihoz, sokkal inkább olyan járművet választ, ami az elhunyt személyiségéhez közel állt.

6. Tematikus temetések

Ugyancsak az esküvőkről lehetnek inkább ismerősek a tematikus események – de már a temetések során is egyre több az elhunyt életére reflektáló téma. Nagy Csillagok háborúja rajongó volt? Semmi akadálya egy tematikus Star Wars-gyászszertartásnak. Persze csak ha a család is beleegyezik!

bors

Facebook Hozzászólások

HirdetésKiderült, hogy kell 2018-ban temetkezni, leesett az állam!
error: Content is protected !!