Hirdetés

 

Sokkoló előrejelzés került nyilvánosságra.

Hirdetés

Sokkal kevesebb időnk van tenni valamit, mint azt eddig gondoltuk volna – derül ki az IPCC (ők világ egyik legfontosabb klímakutató szervezete, amely olyan szakértőkből áll, akiket a kormányok és a nemzetközi szervezetek delegálnak az akadémiai és magánszférából, szakmai alapon válogatva közülük) legfrissebb jelentéséből – írja az Index. A neves kutatók hatalmas munkát végeztek, és borzasztó végkövetkeztetésre jutottak.

A lényeg: ha nem változtatunk a kibocsátás ütemén, már 2030 és 2052 között elérhetjük a 1,5 fokos globális felmelegedést. Ennek a hatásai sokkal erősebben érződnének, mint ma, és a helyzet tovább romlana, ha 2 fokkal melegedne föl a légkör. És itt alapvetően nem arról van szó, hogy ennyivel melegebb lesz napközben, hanem arról, hogy mindennapossá válnak az olyan időjárási szélsőségek, mint az árvizek, a szárazságok és a rekordokat döntögető hőhullámok. Százmilliók életminősége kerülhet veszélybe, eltűnhetnek a korallzátonyok, a sarkvidéki jégsapkák, és nem lesz mit enni.

Sőt, ha az évszázad végére a két fokot is eléri a felmelegedés mértéke, szembesülnünk kell azzal, hogy eltűnhetnek a gabonafélék beporzásáért felelős rovarok, kipusztulhat a növények természetes élőhelyeinek nagyjából a fele, az elsavasodó óceánok csökkenő oxigéntartalma a kifogható halállomány méretét hárommillió tonnával csökkentené

A fet említett borzalmas forgatókönyv a 2 fokos emelkedés hatásait mutatja, de ha minden így folytatódik, 2100-ra a globális átlaghőmérséklet 3,1-3,7 Celsius-fokkal is emelkedhet, ami az eddig vízionáltnál is nagyobb katasztrófát vetít elénk.

A megoldás az erdőtelepítés, a mielőbbi átállás az elektromos járművekre, illetve a szénelnyelő technológiák aktív használata jelenthet. Nem úgy néz ki, hogy a világ jelentős része errefelé mozdulna…

blikkruzs

Facebook Hozzászólások

HirdetésMost még minden szépnek tűnik, de rettenetes időjárás közelít. Előbb, mint gondoltuk volna
error: Content is protected !!