Hirdetés

Dr. Novák Hunor kórházba került, és leírta az átélt élményeit a Magyar Egészségügyben. Erről miért nem beszél senki?

Köszönöm azoknak, akik meggyógyítottak és megmentettek 🙏

Múlt héten sorban jelentek meg az újabb bejegyzések tőlem itt Facebookon, de valójában azokat már régebben beidőzítettem, én pedig váratlanul kórházba kerültem és múlt hét hétfőn az esti órákban akut hasi műtétet hajtottak végre rajtam vakbélgyulladás, appendicitis miatt.

Hirdetés

Nagyon rossz volt a túloldalon lenni, egy ilyen “élmény” még nagyobb empátiát rak az orvosi énembe, hiszen saját bőrömön éreztem, mennyire kiszolgáltatott ez a helyzet, na meg azt is, mennyire tud fájni egy drain a hasban, mennyire nehéz felülni is… Persze előtte és közben is ott járt a fejemben, én mennyi gyermeket kezeltem ilyen panaszokkal, hány szövődményt láttam, amikor hosszú, elhalt bélszakaszokat is ki kellett venni, vagy amikor újra kellett operálni tályog miatt, amikor napokig lélegeztetőgépen kellett hagyni, szóval orvosként az ember duplán is izgul.

Nagyon hálás vagyok és köszönettel tartozom hozzátartozóim mellett minden orvosnak, nővérnek, akik meggyógyítottak vagy segítettek a diagnózis felállításában. Nekik köszönhetem, hogy szövődmény nélkül megúsztam és már itthon lehetek:

– dr. Babai László (Semmelweis Egyetem, Korányi sürgősségi)- dr. Kiss Anna radiológus (radiológiai klinika), Dr. Bán Kinga sebészeti klinika- dr. Hüttl Artúr, dr. Balázs György, dr Csobay-Novák Csaba (Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, radiológiai részleg)- a Szent Imre Kórház csapata: dr. Süli Dóra (aneszteziológia), Dr. Skribek Levente, dr. Herczeg György (sebészet), a nővérek és mindenki, aki segített.

Az engem ellátók közül külön kiemelném dr. Herczeg György sebészt, aki rendkívül kedves, a nehéz helyzetekben is rendkívül empatikus, segítőkész volt, laparoszkópos technikával pedig profi műtétet végzett, így a gyógyulásom is gyorsabb és egyszerűbb volt. Hiszek abban, hogy a pozitív visszajelzés és dicséret erőt ad, megerősíti az érintetteket abban, hogy érdemes így folytatniuk a gyógyítást.

Az is megerősödött bennem, nagyon fontos a betegfelvilágosítás, a társadalom tájékozottsága, hiszen az appendicitis alattomos betegség volt az én esetemben is, tünetszegényen jelentkezett, teljesen normális laborral, és más az én esetemben nem valószínű, hogy vakbélgyulladásra gyanakodva időben elment volna orvoshoz – maximum akkor, ha már szétrohadt és kilyukadt a bele…

Gyerekeknél is érdemes erre figyelni mindig, mert ez az egyik leggyakoribb olyan hasfájásos probléma, ami veszélyes és akutan kezelendő, a késlekedés súlyos szövődményekhez vezethet. Tünetekről itt írtam:

(=vakbélgyulladás) tünetei, tanácsok szülőknek

Néhány éves életkorban a nem tipikus tünetek (étvágytalanság, hasfájás, hányás, haspuffadás, láz) dominálnak vakbélgyulladás esetén. A vakbélgyulladás ezerarcú betegség, sajnos lehet, hogy csak néhány tünet jelentkezik gyermekénél az alábbiak közül.

 A tipikus tünetek:

  • étvágytalanság
  • kezdetben köldök körüli hasfájás, amely 24 órán belül a jobb alhasba vándorol
  • hányás (tipikusan a fájdalom kezdete után)
  • láz (tünetek kezdete utáni 24-48. órában)
  • jobb alhasi érzékenység, jobb alhasi fájdalom a has finom nyomkodására, köhögésre vagy nyugalmi helyzetben5-12 éves korban a hasfájás, hányás gyakori, de a fájdalom köldöktájékról a jobb alhasba vándorlása nem, mert ez utóbbi tizenéves korban számít tipikusnak. Ha gyermeke lázas, hány, görnyedten jár, hasát fájdítja (különösen, ha hasának jobb alsó részét fájlalja, vagy a fájdalom köldöktájról ide vándorolt), sürgősen forduljon orvoshoz, akár ügyeletre is! Szintén forduljon orvoshoz, ha úgy érzi, gyermekének szokatlanul erős alhasi fájdalma van. Megkérheti gyermekét, köhögjön: ha köhögésre is fáj a jobb alhasa, az is kóros, ilyenkor mindenképpen orvosi vizsgálat ajánlott. Sajnos sokszor találkozni olyan esetekkel, amikor ezeket a tüneteket a szülők nem ismerik, ezért később mennek csak orvoshoz – a gyulladás előrehaladtával pedig a sebésznek nehezebb a dolga, jóval több a műtéti szövődmény, későbbi komplikáció is. Mindenkinek az az érdeke, hogy a vakbélgyulladásos gyermek időben műtétre kerülhessen és ne csússzon napokat. Fontos, hogy ha a panaszok erősek és felmerül a szülőben a vakbélgyulladás lehetősége, a gyermek az orvosi vizsgálatig semmit ne egyen, ne igyon lehetőleg – hiszen ha evett és műtét lenne szükséges, az altatóorvos jó eséllyel nem fogja vállalni az altatást teli gyomorral, a műtét sokat csúszhat.

    A vakbélgyulladás jelenlegi tudásunk szerint csak műtéti úton kezelhető.cikknek nincs vége!itt folytatódik 

Facebook Hozzászólások

HirdetésDr. Novák Hunor kórházba került, és leírta az átélt élményeit a Magyar Egészségügyben. Erről miért nem beszél senki?
error: Content is protected !!