Hirdetés

 

Bizonyos hiánybetegségek rendkívül látványos tünetekkel és az egészségi állapotunk gyors romlásával járhatnak együtt, azonban a krómhiány nagy veszélye, hogy az általa okozott problémák akár hosszú évekig csendes gyilkosként pusztíthatják a sejtjeinket, szerveinket!

A króm rendkívül nagy szerepet játszik az anyagcsere, ezen belül is a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában. A megfelelő krómbevitel a normál vércukorszint fenntartásával csökkentheti a diabétesz és az azzal összefüggő problémák kialakulásának rizikóját, valamint a metabolikus szindrómának nevezett tünetegyüttes esélyét is.

Hirdetés

krómhiány éppen ezért nagyon súlyos következményekkel járhat együtt, többek között azért, mert akár évekig is élhet valaki prediabéteszeskéntinzulinrezisztensként, anélkül, hogy ezt észrevenné vagy akár komolyabb problémát okoznának nála ezek a betegségek.

szénhidrát-anyagcsere egyensúlyának felbomlása azonban alattomosan roncsolhatja a sejtjeinket, szerveinket, és könnyen előfordulhat, hogy amikor észreveszik és kezelni kezdik azt, már sajnos visszafordíthatatlan szövődményekkel kell szembenéznünk.


Cukorbetegség is kialakulhat krómhiány szövődményeként.

Cukorbetegség és elhízás vár ránk?

Világszerte egyre több a cukorbeteg, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO néhány éve az emberiséget leginkább veszélyeztető négy (nem fertőző) betegség közé sorolta a diabéteszt. Bár igen hatásos gyógyszerek állnak a rendelkezésünkre, és az életmód megváltoztatásával (így például a krómpótlással) is sokat tehetünk az állapotunk szinten tartásáért, a cukorbetegségnek mégis igen súlyos, akár halálos kimenetelű szövődményei is lehetnek.

cukorbetegek háromnegyede a szív- és érrendszert érintő problémák következtében hal meg: a világon percenként tíz ember veszíti életét a cukorbetegség szövődményei miatt!

A nem megfelelő krómbevitel a metabolikus szindróma rizikóját is megnöveli, mely a megnövekedett vércukorszint mellett magas vérnyomással, magas vérzsír- és koleszterinszinttel jár együtt. Ezek a problémák pedig tovább roncsolják a vérereket, megnövelik az úgynevezett plakkok kialakulásának esélyét.

A króm hiánya súlyos betegségekhez vezethet 

A vérerek elveszítik a rugalmasságukat, a vér útja is leszűkül, jelentős mértékben megnő a vérrögök kialakulásának rizikója, melyek akár teljesen meg is akadályozhatják a véráramlást – ennek pedig halálos következményei is lehetnek!

krómhiány nemcsak az idősebbeket, de a fiatalabbakat, még növésben lévő gyerekeket is érintheti. Esetükben kevésbé a cukorbetegség a legveszélyesebb szövődmény (bár nem szabad legyinteni arra sem), hanem az izomgyengeség, a növekedés lelassulása, visszamaradása.

Facebook Hozzászólások

HirdetésNem is sejted, de ennek a nyomelemnek a hiánya lassú, fájdalmas halálhoz vezet!
error: Content is protected !!