Hirdetés

fotó: iStock

FOTÓ: ISTOCK

Nagyon meglepődhetünk télen!

Míg történik a globális felmelegedés, és Európában idén minden hónap melegebb volt az átlagosnál, addig ne felejtsük el, hogy földünk időjárása rendkívül összetett és számos jelenség befolyásolja. Általánosságban a jelenlegi folyamatról elmondható, hogy nagy szélsőségeket produkál, és bizony a globális felmelegedésnek az extrém hideg telek is a tünetei.

Hirdetés

20172018 telén a forró nyarat követően nálunk is nagyon hideg volt, ami után kifejezetten forró nyár következett. Egyelőre arra hajlanak a szakemberek, hogy az idei telet alacsony légnyomás fogja uralni, ami miatt enyhe lesz. De ezzel nem mindenki ért egyet, és sokan figyelmeztetnek, hogy hatalmas lehűlés következhet hirtelen.

Jelenleg a tavalyival megegyező folyamatok uralják az időjárást nálunk, ami kevés csapadékot, de hideg telet is okozhat. November második felétől nagy lehűlés jöhet, ami később is kitart. A számos folyamat közül, a sarkvidék olvadása is felelős azért, hogy Európa irányába tolja a magasnyomású hideg levegőt. Így a globális felmelegedés hatására háromszoros az esélye, hogy extrém hideg tél jöjjön, annak ellenére, hogy a nyarak szokatlanul forróak.

Mindennek az ellenére inkább enyhe telet várnak idén, viszont az elmúlt évek hómentes telei helyett több esélyt látnak rá, hogy valamennyi hóban is részünk legyen! Akár még fehér karácsony is lehet belőle!

hrweb.hu

Facebook Hozzászólások

HirdetésLesz-e hó a télen? Alig akartuk elhinni, amit a meteorológus mondott. Azt is elárulja miért:
error: Content is protected !!