Hirdetés

 

Az agyunk szenved akkor, amikor rossz reggelit ettünk (vagy nem is volt időnk reggelizni), amikor az autóban ülve kapunk be valamit, miközben a telefonon beszélgetünk, amikor dohányzunk, amikor alkoholos italokat fogyasztunk, illetve amikor folyamatosan stresszes helyzetekben vagyunk.

Folyamatosan feszegetjük agyunk tűrőképességének határait, miközben nem adunk neki semmi jót.

Hirdetés

„Az agynak szüksége van tiszta, egészséges és nem zsíros ételekre. De ez nem jelenti azt, hogy nem szabad édeset ennünk, viszont ekkor együnk mézet! Az agyra jótékonyan hat a csokoládé, vízre is szüksége van, de leginkább a mosolyt szereti” – mondja Vlad Ciurea, aki több mint 50 éve idegsebészként dolgozik.

Professzor és tapasztalt orvos, aki évekig a bukaresti Bagdasar-Arseni sürgősségi kórház, idegsebészetén osztályvezető főorvosa volt.

Idegsebészként közel 2300 agyi műtétet végezett már el, legfiatalabb páciense mindössze két napos volt.

Ha valaki, ő igazán tudja, hogy mi miatt betegszik meg az agyunk: saját magunk miatt. Sajnos nagyon kevesen vannak, akik meg tudják és akarják védeni, erősíteni az agyukat.

„Ha minden nap a táblagépedet/telefonodat nyomkodod, ne várd, hogy az agyad köszönetet mondjon neked. Manapság az emberek szinte csak a közösségi oldalakon keresztül kommunikálnak. Ez egyértelműen rossz. Az ember, jellegéből és biológiájából fakadóan társas lény, tehát szeret egy csoportban élni, és nem külön-külön”- folytatta Vlad Ciurea.

Az egészséges agyhoz vezető út első lépései nagyon egyszerűek és mindenki számára könnyedén végrehajthatóak. Ehhez korán keljünk fel, legalább egyszerű gyakorlatokkal indítsuk a napot, igyunk meg két pohár szoba hőmérsékletű vizet.

„Reggel, lehetőleg minél korábban keljünk fel, nyissuk ki az ablakot, és lélegezzünk be minél több friss levegőt. És ne felejtsük el a két pohár vizet sem!

Az első pohár víz beindítja a teljes gyomor- és bélrendszer működését. A második pohár pedig azért hasznos, mert beindítja a „mozdonyt”. Egyszerűen fogalmazva, segít felkelni.” – mondja az idegsebész.

Alvás közben az agy nem alszik, keményen dolgozik, hogy a belső szervek munkáját segítse. De ezenkívül végez még egy nagyon fontos tevékenységet is.

Ha egy személy úgy aludt el, hogy egy nehéz kérdés ott motoszkált megválaszolatlanul a fejében, és elalvásig nem tudta megválaszolni azt, másnap reggel megkapja a választ.

„Másnap meglesz a megoldás. Tehát az agy összekapcsolta a feladatot (kérdést), a gondolatmenetet és a memóriát, így a következő reggelre kész megoldással szolgál. Éppen ezért felejtsük el az álmatlan éjszakákat” – mondta a professzor.

Az agy nem szereti a zsíros ételeket, a dohányt és az alkoholt, ellenben szereti az étcsokoládét.

A cigarettázás ugyanolyan negatív hatást gyakorol az agyra, mint a szívünkre.

A reggelizés idejekor minden legyen csendes és nyugodt. Ne együnk reggelit sietve vagy az úton, munkába menet.

„A reggeli körülményeinek nyugodtnak kell lenniük úgy, hogy élvezzük mindegyik falatot. Ne legyenek zavaró tényezők, zaj, problémák, vagy „cigiszünet”.

Minél nyugodtabb környezetben fogyasztjuk el a reggelit, annál kellemesebb lesz az saját magunk számára is.

A reggeli azért fontos, mert ekkor szerezzük be azt az energiamennyiséget és azokat a nyomelemeket, amelyekre szükségünk van, mert ezek segítik szervezetünk hatékony működését a nap folyamán. Ez nagyon fontos!”- hangsúlyozza Vlad Ciurea.

Az agy nem szereti a húst és a zsíros ételeket sem.

Az idegsebész azt mondja, hogy ha már húst eszünk, ne ezen spóroljunk, fizessük meg a minőséget, az egészségesebbet.

„Igen, a húsnak nincs semmilyen pozitív hatása az agyra. Viszont kis mennyiségben a hús hasznos a testünk számára. A legjobb az alacsony kalóriatartalmú hús. Ilyen például a pulykahús és a hal. Ez a kettő a leghasznosabb a szervezet számára, ha már húsról van szó.

Az agy nem szereti se a zsírt, se a sót. Évente egyszer-kétszer lehetséges persze ilyeneket fogyasztani, főleg az ünnepek során. De az év többi részében lehetőleg mellőzzük étrendünkből a sós, illetve zsíros ételeket.” – mondja az orvos.

És mi a helyzet az édességekkel? Nem mindegyik jótékony, különösen, ha sok cukrot tartalmaz.

„Természetes alapanyagokból készült étcsokoládé, valódi kakaó és méz. Ezek azok, amelyek hasznosak az agy számára.” – magyarázza az idegsebész.

ketkes.com

Facebook Hozzászólások

HirdetésAz emberi agy nem tűri a zsíros ételeket, az alkoholt és a dohányt!” – az idegsebész most elárulja, hogyan élnek az okos emberek!
error: Content is protected !!