Hirdetés

Bár már egy jó ideje benne vagyunk a hidegebb hónapokban, a hőmérő egyelőre nappal jóval 20 fok felett van. Hiába ír novembert a naptár, még van, ahol a kertben érik a paradicsom. Egyszer reméljük, vége lesz ennek a forró ősznek is, hiszen ez nem a természet rendje.

Ilyenkor már rég téli álmát kellene aludja a leander, hiszen nem bírja a hidegebb időjárást. Figyeljünk oda rá, hogy lassan ideje az udvarról, teraszról beköltöztetni a telelő helyre, hiszen sosem lehet tudni, mikor lesz egy mínuszos éjszaka.

A teleltetés előtt egy kis fiatalító metszésnek kell alávetni a leandert, így sokkal szebben fog majd virágozni tavasszal. Az őszi metszést szeptember végéig kell elvégezni, ha eddig nem csináltuk meg, akkor már ne kísérletezzünk vele.

A telelő leandert nem szabad egy darabig most tápoldatozni, hiszen nem serkenteni kell, hanem inkább leállítani a működését. Fokozatosan meg kell vonni tőle a tápokat. Ugyanígy az öntözést is fokozatosan meg kell vonni tőle, nem teljesen, arra vigyázni kell, hogy ne száradjon ki.

Hirdetés

Mielőtt téli pihenőre menne a leander, meg kell alaposan fürdetni, minden részét bő, mosogatószer vízzel. Lemosás után kell hagyni, hogy megszáradjon, és utána mehet a telelőbe.

A gyenge fagyok még nem ártanak a leandernek, viszont elpusztulnak a rajta élősködő kártevők. A gyenge fagyok esetén elegendő, ha csak a ház mellé állítjuk a cserepet, ez is védelmet nyújt számára. Azonban, ha tartósan 0 fok alá csökken a hőmérséklet, be kell vinni egy olyan helyiségbe a növényt, ahol 2-10 fok között van a hőmérséklet.

A teleltetéshez nem szükséges a fény, ezért egy sötét garázsban, vagy pincében is nyugodtan ki lehet teleltetni a növényt. Havonta 1-2 alkalommal elegendő, ha megöntözzük, tényleg csak annyi víz szükséges, hogy ne száradjon ki.

Ha csak 15 fokos, vagy annál melegebb helyiségben tudod teleltetni, akkor ellenőrizd rendszeresen, hogy ne támadják meg a gombás megbetegedések.

tudasfaja.com

Facebook Hozzászólások

HirdetésMost tudtam csak meg: ezt kell csinálni a leanderemmel, hogy gyönyörűen virágozzon
error: Content is protected !!